zondag 13 juli 2014

Naar de papschool van Uffra De Wandeleer op de Amerikalei

Ook de directrice van Instituut De Wandeleer in de Amerikalaan,  Mevr. Huysecom wenste de jubilarissen het beste toe met een luxetelegram.










De kleuterklas in de school van "Madame De Wandeleer" 1947 - 1950









De naamplaat werd in de jaren zeventig geplaatst. 



Ik zou natuurlijk een uitgebreide geschiedenis over deze school kunnen schrijven, maar dat ga ik aan anderen overlaten. Ik ga proberen weer te geven wat ik uit mijn kleutertijd heb onthouden.
Een moeder die voor het eerst haar driejarige kleuter aan de poort afzet, wenende kinderen, een troostende juffrouw, een schrammetje op het been dat werd goedgemaakt door het schilderen van een rood katje in mercurochroom, een kind dat in zijn broek gedaan heeft en een boze juffrouw, prikken en plakken, ..er zijn nog zo veel kleine herinneringen.





De zandbak, achteraan. Daar speelde ik geregeld in tussen 1947 en 1950. Bovenstaande foto is van een tiental jaren later..... De foto onderaan schijnt iets ouder te zijn. De zandbak verdween toen het podium hierboven werd gemaakt.  (Met dan aan Jan Cauwenberghs voor deze foto's)








De klassieke drommedaris..... met Rita tussen de bulten.



Een klasgenootje

André Bernaerts en grootmoeder Bernaerts - Forceville. Ze hadden een snoepfabriek onder de Keizersberg in de Burchtstraat en grootmoeder bracht geregeld snoepgoed mee voor al de kleuters; Toen ik bovenstaande  foto zag in 2011 herkende ik haar onmiddellijk....









Dit is André aan zijn molen in 1975 en links mijn dochtertje Nele. André herkende mij niet meer maar ik hem wel en ik heb hem er bewust bijgezet. Vele jaren later was hij heel blij met deze foto.











Andre Bernaerts nu.(2011)


Onlangs vroeg ik aan mijn klasgenootje Andréke Bernaerts (nu al lang geen Andréke meer maar een bijna zeventiger zoals ik)  of hij dit nog kende.
"Zou ik dat niet meer kennen ? ", was zijn antwoord.

Het was tussen 1948 en 1950 en het ging zo.

 'k Heb zeven kippen en een haan
En een tamme pelikaan
En een hondje een een katje en een bokkie
En een lieve koekeroe
En een bonte kaketoe
En een konijntje in een pasgeverfd hokkie
En een vinkie en een kraai
En een schele papagaai
Die op 't ogenblik geplaagd wordt door de luisjes
En een merel en een spreeuw
En een opgezette leeuw
En een sigarenkistje met vier witte muisjes

(Volledige tekst teruggevonden dank zij Internet.)


Soms bracht grootmoeder mij naar de school, soms ging ik met een van de buurmeisjes van de bakker van wie ik me vooral Yvette  herinner. Zij was  even oud als ik. Of we in dezelfde klas gezeten hebben weet ik echt niet meer.
Soms ging ik met mijn vier jaar oudere broer , die dan doorliep naar de Slabberdoekskes aan de Brusselsepoort. Drie jaar later zouden wij ook voor een tijdje samen naar deze lagere school gaan.


Ook grootmoeder bracht mij soms naar de school.


De grootouders van André waren goed bevriend met mijn grootouders en de dochter, moeder van André was een jeugdvriendin van mijn moeder Jeanne schievers. En natuurlijk kregen Jean en Amelie ook bloemen  met een kaartje toegezonden in oktober 1949

André Bernaerts  en Willy Vounckx in 2012 - een weerzien 60 jaar later




Mijn eerste toneelstukje. Ik weet niet waar de tekst vandaan komt, maar hij zit 65 jaar later  nog in mijn hoofd..Ik  was de dokter en een klasgenootje het boerinneke. Dit werd opgevoerd voor de ouders.

Dokter en Boerinneke


-Dag meneer doktoor.
-Dag boerinneke , wat zal u behagen ?, 
-Ach meneer doktoor, ik heb zo een pijn in mijn buik, dat ik denk dat ik een muis heb ingeslikt.
-Wat, een muis ? 
-Jaja, meneer doktoor, ik voel het, zij gaat op en af......
-Wacht, ik zal eens in mijn dagboek kijken....Jaja, ik weet het al. De remedie is heel simpel. Slik een kat in, die zal de muis wel vangen.
-Dank u wel meneer, doktoor, dag meneer doktoor.
-Dag boerinneke....

Ik weet echt niet meer wie "het boerinneke" speelde en ik weet zelfs bijna niet meer wie er met mij in de kleuterklas zat. Een zekere Tips, die ik mijn half leven overal tegenkwam, Yvette Crabbe van de bakker in de Mechelsestraat, en het eerste meisje dat ik ooit geweldig leuk vond : Godelieve Vranken van de Koloniale Waren in de Half-Maartstraat nr 4.


  1. Yvette Crabbe en Godelieve Vranken





Samen met Yvette en waarschijnlijk nog enkele kinderen uit de buurt, gingen wij samen naar de kleuterklas.

Je kunt niet geloven hoe gelukkig ik was Godelieve (zaliger) nog eens terug te zien, alhoewel ze hier al wat ouder is dan in de tijd dat ik ze als kind gekend heb. ) Ik herkende haar onmiddellijk alhoewel het meer dan 50 jaar geleden was.

Yvette nu, met de foto van haar moeder, bakkerin Crabbe - Rongé  en onderaan tijdens een boekenverkoop in de Mechelsestraat, waar ze nog steeds in het ouderlijk huis  woont. (2012)

Yvette herinnerde mij eraan dat we dikwijls samen naar de kleuterschool gingen. Het was niet ver, een paar honderden meter.... Deze herinnering was ik kwijt.






Yvette vertelde me meer. Over haar zuster en haar broer die ik niet gekend heb. En over de prachtige dochter die ze heeft.....




Sint-Pieters stond er toen nog niet, maar toen ik deze foto maakte, ergens in de sixties was de school "De Wandeleer" er nog steeds. Zelfs mijn neefjes liepen er nog school in de jaren 70. En ik ben er toen nog eenmaal binnen geweest. Waarom heb ik er toen geen foto's gemaakt ? Ik had toen wel andere zorgen aan mijn hoofd...



Het onlangs verdwenen fonteintje aan de overkant van de Dijle. Het werd lang als bloembak gebruikt, maar toen wij naar de kleuterklas gingen was het nog in gebruik en was het er leuk vertoeven.






Geplaatst op 11/5/2014   Wordt regelmatig gecorrigeerd en aangevuld.











8 opmerkingen:

  1. Mooi stukse geschiedenis ,ik heb er van genoten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De foto van het De Wandeleer instituut, met Atomium, dateert uit 1958:) Ik was erbij maar niet op deze foto! Het eindejaarsfeest begon met een stoet van de deelnamende vlaggen aan de wereldtentoonstelling. Opdat het weer die dag goed zou zijn moesten we wel eitjes brengen voor de "Colletientjes":) Die zouden bidden voor mooi weer!
    Ik was toen 6 jaar en zat in het eerste "studiejaar". Denk dat mijn klassetitularisse madame De Hertoghe was. Nadien, kwam juffrouw Jeanne...
    Maar heb hele goede herinneringen aan de "frôbellerares" waarmee ik de drie "kleine" klasjes deed. Ik weet niet hoe haar naam geschreven werd maar voor mij is het Juffrouw "Thriau"
    Zegt het iemand iets?????

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank u wel, Ghislaine. (Mooie) herinneringen zijn altijd welkom. Ik heb er geen mevrouw Thriau gekend, maar ik zal eens vragen aan Yvette Crabbe van de bakker in de Mechelsestraat (ze woont er nog, maar geen bakker meer). Misschien kent die ze, maar ze was wel van hetzelfde jaar als ik : 1944. Wij gingen samen naar de kleuterklas, maar zijn heeft daar haar lagereschool gedaan veronderstel ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank u wel, Ghislaine. (Mooie) herinneringen zijn altijd welkom. Ik heb er geen mevrouw Thriau gekend, maar ik zal eens vragen aan Yvette Crabbe van de bakker in de Mechelsestraat (ze woont er nog, maar geen bakker meer). Misschien kent die ze, maar ze was wel van hetzelfde jaar als ik : 1944. Wij gingen samen naar de kleuterklas, maar zijn heeft daar haar lagereschool gedaan veronderstel ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De molen was niet van André maar van Gregoire Meul,mijn peter

    BeantwoordenVerwijderen
  6. O.k. Hij werkte er mee. Ik dacht niet dat ik gezegd had dat het zijn eigendom was. Sorry voor het misverstand anders en bedankt voor de info. Ik heb nog steeds contact met André, die gehuwd was met de dame, die de (levende) paardjespiste had. Zij is verleden jaar gestorven. En ik ben heel blij met je antwoord, want zo leer ik ook nog wat bij. Groetjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb ondertussen foto's van de directrice mevr; Huysecom, die bevriend was met mijn tante. Ik zet ze bij gelegenheid hierbij voor de geschiedenis.

    BeantwoordenVerwijderen