donderdag 12 november 2015

De "Steenbrug" in de Brusselsestraat die de oorlog overleefde....


De Steenbrug in de Brusselsestraat 




Seventies   (dia wpv)





1942  Mevr. Dejean met haar dochtertje in de Amerikalaan. Achteraan inspectie van de zwarten.








Begin jaren veertig : Marie Jeanne Dejean, dr. van behanger Dejean op de hoek van de
Amerikalaan en de Brusselsestraat aan de brug die ook zou gedynamiteerd worden. 














Bij de aftocht van de Duitsers op 4 september 1944 hadden deze de opdracht om alle bruggen van Leuven op te blazen. 




Deze foto van de overstromingen van 1891 geeft een beeld van de brug, nog voor de Amerikalaan en de Koning-Astridlaan aan beide zijden  werden  aangelegd. Achteraan rechts lag de Slachtstraat. De hele buurt werd gesaneerd  en de verwoestingen tijdens de oorlog van 14 hebben  dit proces versneld.










Ook de brug aan de Minnepoort en de brug aan Sint-Geertrui, alsook de brug in de Vaartstraat moesten eraan geloven; De Steenbrug ontsnapte als bij wonder.

Twee Duitse soldaten in een Peugeot waren er op uitgestuurd om de brug te dynamieteren. Net voor de wagen aankwam werden ze gemitrailleerd.
Van de verwarring maakten enkele leden gebruik om de draden door te snijden. Wie de held was zullen wij nooit weten want iedereen was toen een  held. Ene Jean Grootjans zou met een beschadigd mes de draden hebben doorgesneden maar een paar weken later werden  ene Karel Vranckx en een zekere Edouard Van Aerschot gevierd als  helden en in november zei François De Craan dat  hij de brug had gered.
Waarschijnlijk is de lading verschillende keren onschadelijk gemaakt. De brug was in elk geval gered.  (Bron : Leuven de bevrijding - stadsuitgave 1994  e.a.)

















Een jaar later werd dit heuglijke feit gevierd in de Brusselsestraat en hieronder zijn enkele onuitgegeven foto's van dit feest uit de collectie van Mevr. Dejean.




"1e verjaaringsfeest ter ere van de  gelukkige bevrijding van de nog ongeschonden brug te Leuven"








































Geen opmerkingen:

Een reactie posten